Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Aku Aarva: Onnistuminen Suomen EU-vaikuttamisessa – puuenergia säilyttää näkymänsä

31.3.2023 Uutiset

Uusiutuvan energian direktiivin (REDIII) päivityksestä saavutettiin eilen alustava sopu, jota voi luonnehtia kauan kaivatuksi Suomen EU-vaikuttamisen voitoksi. Sovun seurauksena kestävä bioenergia lasketaan kaikissa tapauksissa kokonaan uusiutuvaksi ja alan toimintaympäristön vakaus paranee tulevien vuosien ajaksi.

Haastavat kolmikantaneuvottelut parlamentin, komission ja neuvoston välillä päätyivät alustavaan sopuun, josta tihkuneiden tietojen perusteella Energiakaupunkien pahimmat pelot bioenergian tulevaisuudesta eivät toteutuneet.

Uusiutuvan energian direktiivin päivitys oli laaja ja lukuisia asiakokonaisuuksia sisältävä kokonaisuus, mutta erityisesti Suomessa huolta aiheuttivat pelätyt muutokset bioenergian uusiutuvuuteen ja kestävyyskriteereihin. Erityisen tervetulleena voi pitää sitä, että jäsenmaille on jätetty ilmeisesti riittävä harkintavara direktiivin kansallisessa toimeenpanossa, mikä mahdollistaa Suomen energiasektorin erityispiirteiden paremman huomioimisen.

Tässä vaiheessa meillä on vasta perustason tieto siitä, mitä kaikkea alustava sopu sisältää ja seuraavien päivien ja viikkojen kanssa sovusta käydään epäilemättä tulkintaa. Tärkeää kuitenkin on, että alan näkymät säilyvät vakaina – viimeisten vuosien turmoilin jälkeen energia-ala ja kaupunkienergiayhtiö tarvitsevat vakaata toimintaympäristöä ja näkymiä. Niitä tämä sopu näyttää tarjoavan.

Vihreän energiasiirtymän buumi Euroopassa näyttää tasoittuneen, kuten Bioenergia ry toteaa tiedotteessaan. Siksi on perusteltua, ettei käytössä olevia kestäväksi todettuja vaihtoehtoja lähdetä poliittisesti lyhytnäköisillä päätöksillä rahoittamaan samalla, kun nostetaan tavoitetta uusiutuvan energian osuudesta aiemmasta 32 prosentin tavoitteesta 42,5 prosenttiin (osin 45 prosenttia). Suomi on edelläkävijä vihreässä energiasiirtymässä ja uusiutuvan energian tuotannosta ja hyvästä työstä rankaisu olisi tuntunut kohtuuttomalta.

Suomen EU-vaikuttamista on ajoittain luonnehdittu passiiviseksi ja reaktiiviseksi, mutta Energiakaupunkien puolesta on syytä nostaa hattua päättäjille ja virkakunnalle kaikissa neuvotteluihin osallistuneissa ministeriöissä tästä tuloksesta. Alustavalla neuvottelutuloksella vältetään se, ettei EU ammu itseään jalkaan ja tuhoa kaupunkienergiayhtiöiden strategioita vihreän energiasiirtymän polulla.

Helsingissä 31.3.2023

Aku Aarva
toiminnanjohtaja
Energiakaupungit ry