Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Alva: Vihreiden polttoaineiden tuotantolaitos suunnitteilla Keljonlahden voimalan kupeeseen

6.6.2024 Uutiset

Jyväskylän Keljonlahteen kaupungin energiayhtiö Alvan voimalaitoksen kupeeseen on suunnitteilla synteettisiä polttoaineita valmistava teollisuuslaitos. Teollisuuslaitoksessa hyödynnettäisiin voimalaitoksesta talteen otettua hiilidioksidia ja lämpöä.

 

Lähde: Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupungin tiedote | 04.06.2024

Hankkeen vaatimien kaavamuutosten pitäisi valmistua alkusyksyllä. Sen jälkeen asia tulisi poliittiseen päätöksentekoon. Jyväskylän kaupungin omistama energiayhtiö Alva liittyy mahdolliseen vihreän teollisuuden investointiin hyvin olennaisesti. Hanke osoittaa kaupunkienergiayhtiöiden strategisen merkityksen alueellisen elinkeinopolitiikan ja kestävän energiasiirtymän toimeenpanossa.

Kyseessä on Alvan toimitusjohtaja Tuomo Kantolan mukaan teollisen mittakaavan laitos, jollaisena se olisi Suomen ensimmäinen. Vastaavaa teknologiaa on jo pilotoitu muualla ja maailmalla on jo muutamia tuotantolaitoksiakin. Tehtaan lopputuotteina syntyisi synteettisiä polttoaineita eri loppukäyttäjien, esimerkiksi lento- ja meriliikenteen tarpeisiin. Synteettiset polttoaineet voivat olla esimerkiksi vihreää vetyä tai metaania. Erityisesti vety on ihanteellinen vihreä polttoaine, sillä sen palamistuotteena syntyy ainoastaan vesihöyryä.

Hanke vie kohti päästötöntä meri- ja lentoliikennettä

Meri- ja lentoliikenteen päästöjen painamisessa nollaan synteettisillä polttoaineilla on keskeinen rooli, sillä niiden sähköistäminen on vaikeaa. EU on päättänyt, että kaiken lentotoiminnan polttoaineen pitää vuoteen 2050 mennessä olla 70-prosenttisesti uusiutuvaa. Liikenteen lisäksi vihreää vetyä ja synteettistä metaania voidaan hyödyntää teollisuudessa ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös lämmöntuotannossa.

Alva on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Keljonlahden voimalaitoksen hiilidioksidia hyödyntävä teollisuuslaitos olisi merkittävä askel tähän suuntaan.

Lue lisää