Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Energiakaupungit: Mukana Energiansäästöviikolla

2.10.2023 Tiedotteet

Sähkönkäytön ajankohdalla on merkitystä. Järkevintä on ajoittaa kulutustaan mahdollisimman paljon niihin hetkiin, jolloin sähköä on saatavilla edulliseen hintaan ja runsaasti. Tämä voi alentaa pitkällä aikavälillä kaikkien sähkösopimusten hintatasoa. Energiaa riittää kaikkiin käyttökohteisiin.

Talvella energiaa kuluu merkittävästi enemmän kuin kesällä, mutta vaihtelua on myös vuorokauden ajalla. Sähköä käytetään eniten arkisin aamupäivällä sekä työpäivien jälkeen. Öisin ja pyhäpäivinä kulutus on säännönmukaisesti vähäisempää. On selvää, että arkipäivien kotoisat rutiinit aamukahveineen ja illan ruoanlaittoineen ja kodinhoitoineen lisäävät kulutusta.

Sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähkön tuotanto- ja kulutustilanteen mukaan. Hinta määräytyy Pohjoismaisessa sähköpörssissä, ja seuraavan päivän tarkat tuntihinnat ilmoitetaan edellisenä iltapäivänä.

Hintatietoja voi seurata esimerkiksi Fingidin Tuntihinta-sovelluksessa, jossa voit myös asettaa hälytyksiä hintamuutoksille. Myös sähköyhtiösi saattaa tarjota hintatietoja ja -vertailuja kulutusseurannan sovelluksissa tai verkkosivuillaan.

Viime talvena käänsimme yhdessä Astetta alemmas – ja energiaa riitti meille kaikille. Jatketaan samaan malliin ja jätetään tarpeeton energiankäyttö historiaan, energiafiksusti ja oikea-aikaisesti.

Energiankäytön uusi aika

Astetta alemmas käynnistettiin 2022, kun Venäjän sotatoimet Ukrainassa johtivat energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Talvella sähkönkäytön ja lämmityksen kustannusten ennustettiin olevan poikkeuksellisen korkealla.

Talvella 2022-2023 kampanja tavoitteli, että suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja. Tavoitteena oli vähentää energiankulutusta koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Vuonna 2023 kampanja keskittyy energiankäytön uuteen aikaan. Energiankäytössä on alkamassa uusi aika, jonka suuntaa määrittävät kaikki energiankäyttäjät.

Syksyn webinaarisarja tarjoaa Asiaa energiasta

Kuluttajien energianeuvonnan Asiaa energiasta järjestää syksyllä kaikille avoimia webinaareja, joissa on tarjolla ajankohtaista ja mielenkiintoista asiaa energiasta eri näkökulmista. Ilmoittaudu mukaan ja jaa tietoa eteenpäin!

Ti 10.10. klo 16.00–17.30Kiinteistöjen sulanapitolämmityksetLisätietoa ja ilmoittautuminen viimeistään 8.10. >> 

To 26.10. klo 17.30–18.30Taloyhtiön pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelma (PTS) ja energiaYhteistyössä Suomen Kiinteistöliitto, Talotekniikan viestintäfoorumi ja Asiaa energiasta -kuluttajaneuvontaLisätietoa ja ilmoittautuminen viimeistään 26.10. >>

Ke 1.11. klo 17.30–18.30Pientalon energialoikkaYhteistyössä Suomen Omakotiliitto, Talotekniikan viestintäfoorumi ja Asiaa energiasta -kuluttajaneuvontaLisätietoa ja ilmoittautuminen viimeistään 31.10. >>

Ke 8.11. klo 17.30–18.30Sähkönkäytön ajoituksella säästöjäYhteistyössä Suomen Omakotiliitto, Talotekniikan viestintäfoorumi ja Asiaa energiasta -kuluttajaneuvontaLisätietoa ja ilmoittautuminen viimeistään 7.11. >>

To 21.11. klo 17.30–18.30EnergiayhteisötLisätietoa ja ilmoittautuminen viimeistään 19.11. >> 

Lisätietoja kampanjasta ja kaikki energiansäästövinkit löydät osoitteesta https://www.astettaalemmas.fi/saastovinkit