Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Aku Aarva: EU:n energiaministereiden kokouksessa edessä vaikeita päätöksiä

9.9.2022 Uutiset

EU-maiden energiaministerit kokoontuvat perjantaina 9.9. Brysseliin keskustelemaan energian hinnasta ja tulevan lämmityskauden ylittämiseen vaadittavista toimista. Viimeisten päivien aikana EU:n suunnalta on kuultu huhuja keinoista, joilla pyritään hillitsemään korkeita sähkön hintoja ja niiden aiheuttamia lieveilmiöitä. Oma kysymyksensä on venäläisen maakaasun hinta, jonka aiheuttamat ongelmat sähkömarkkinoille ovat johtaneet ongelmiin johdannaiskaupassa.

Komissio ehdotti, ehkä hieman yllättäen jo ennen energiaministerien kokousta, viittä keinoa energiamarkkinoiden rauhoittamiseksi:

  1. EU-maille pakollinen tavoite vähentää sähkön käyttöä ruuhkahuippuina.
  2. Hintakatto yhtiöille, jotka tuottavat sähköä matalilla kustannuksilla (Suomeksi: Windfall-vero uusiutuvan energian tuottajille).
  3. Fossiiliyhtiöiden ”massiivisten voittojen” leikkaus. Voitot  suunnataan kotitalouksille ja vaikeassa asemassa oleville yhtiöille.
  4. Jäsenmaiden likviditeettituki energiayhtiöille, jotta markkinoiden volatiteetti ei kaada niitä.
  5. Hintakaton asettaminen venäläiselle kaasulle.

Komission esityksistä on kuitenkin pitkä matka käytännön toimenpiteisiin. EU-maiden energiaministerien kokous on vasta ensimmäinen askel matkalla kohti ratkaisuja, joilla markkinoita pyritään rauhoittamaan ja energiakriisi erityisesti tulevan lämmityskauden osalta ylittämään kuivin jaloin. Samaan aikaan Energiakaupunkien erityisenä huolenaiheena on väliaikaiseen kriisiin reagoiminen työkaluilla, joiden vaikutukset ovat epävarmat ja joiden käyttö saattaa alkaa vasta kriisin akuutin vaiheen ylittämisen jälkeen.

Tästä Energiateollisuuden EU-edunvalvontapäällikkö Antti Kohopää kirjoitti ansiokkaasti Energiauutisiin.

Energiaministerien hankalassa tilanteessa energiakriisin keskellä järjestettävä kokous mittaa myös Euroopan yhtenäisyyttä Venäjän energia-aseen edessä. EU-jäsenmaiden yhtenäisyys on äärimmäisen tärkeää tulevien vaikeiden kuukausien aikana eikä protektionismille ja kotiinpäinvedolle pidä antaa sijaa. Tämä koskee myös EU:n ulkopuolisia maita, kuten pohjoismaisilla energiamarkkinoilla merkittävää roolia näyttelevää Norjaa.

Joka tapauksessa energiaministereillä on edessä vaikeita päätöksiä. Samaan aikaan on kyettävä pitämään huoli pitkän aikavälin tavoitteiden toteutumisesta ja ratkottava akuutteja huolia.

Aku Aarva
toiminnanjohtaja
Energiakaupungit