Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Kuopion Energia: Aiesopimus korkeintaan viidestä pienydinreaktorista kaukolämmön tuotantoon

4.12.2023 Tiedotteet

Energiakaupunkien jäsenyhtiö Kuopion Energia on solminut Steady Energyn kanssa aiesopimuksen korkeintaan viiden kaukolämpöydinreaktorin rakentamisesta vuodesta 2030 alkaen Kuopioon.

Lähde. Yle | 4.12.2023

Kaukolämmön tuotantoon hyödynnettävät pienydinreaktorit mahdollistaa käyttöikänsä loppua lähestyvän Haapaniemi 2 -laitoksen korvaamisen polttoon perustumattomalla lämmöntuotannolla. Kuopion Energia on aiemmin selvittänyt pienydinvoiman mahdollisuuksia ja sijoituspaikkoja, jotka ulottuvat Sorsasalosta Hepomäkeen. Mukana on myös Haapaniemen voimalaitosalue, joka on kaukolämpöverkon näkökulmasta yksinkertaisin sijoituspaikka.

Paine on polttamisesta pois. Turve jää joka tapauksessa syrjään. Jos kaikki Suomen kaukolämmittäminen tapahtuu puuta polttamalla, puu ei tahdo riittää ja hinta nousee aika kovaksi, kuten on nähty. Muitakin lämmöntuotantoratkaisuita täytyy kehittää. Pienydinvoima on yksi tulevaisuuden mahdollisuuksista, kertoo Ylelle Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm.

Toistaiseksi avoinna on paitsi reaktorien määrä myös niihin vaadittavien investointien taso. Kaupunkienergiayhtiöille on erityisen tärkeää, että kaukolämpöä voidaan tuottaa asiakasystävälliseen hintaan kestävillä ja tuotantovarmoilla ratkaisuilla.

Steady Energian tavoitteena on rakentaa ensimmäinen kaukolämpökäyttöön soveltuva pienreaktori jo 2020-luvulla. Yhtiöllä on myös aiesopimus Helsingin Energian kanssa enimmillään kymmenen pienreaktorin rakentamisesta.