Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Lahti Energia: Lahden kaupungitalolle kaukojäähdytys

16.6.2022 Tiedotteet

Kaukojäähdytyksestä uusi kasvualue Lahti Energialle.

Lahti Energia ja Lahden kaupunki ovat solmineet sopimuksen kaupungintalon jäähdytyksestä. Jäähdytysratkaisun rakentaminen alkaa syksyllä, ja kylmä vesi alkaa kulkea putkessa ensi vuoden kesästä alkaen.

Lähde: Lahti Energia Oy | 16.6.2022

Vuonna 1912 valmistuneen kaupungintalon perusparannushankkeessa kiinteistön sisäilmaolosuhteita parannetaan modernisoimalla talotekniikkaa ja uudistamalla kiinteistön jäähdytys.

– Päädyimme kaukokylmään, koska se on hiilineutraali, lähes huoltovapaa sekä rakennuksen arkkitehtuuriin soveltuva ratkaisu, kertoo toimitilajohtaja Jouni Arola Lahden Tilakeskuksesta.

Kaukojäähdytys on osa Lahti Energian kasvustrategiaa. Jäähdytystä on toimitettu kaupungille jo vuodesta 2 000, jolloin Lahti Energia toteutti jäähdytysratkaisun Sibeliustaloon. Kuumenevat kesät ovat lisänneet viime vuosina kiinnostusta jäähdytysratkaisuihin, ja yhtiö on valmiina vastaamaan kasvavaan kysyntään.

– Meillä on useita vaihtoehtoisia tapoja tuottaa jäähdytystä asiakkaalle: sitä voidaan tuottaa kaukolämmön ohessa, rakentamalla erillisiä jäähdytysverkkoja tai tarvittaessa jopa kiinteistökohtaisesti. Lahti Energian valtteja ovatkin monipuolisuus sekä olemassa oleva verkosto, joka tuo etulyöntiaseman moneen muuhun toimijaan verrattuna, toteaa Lahti Energian asiakkuusjohtaja Susanna Huuskonen.

Kaukolämpö ja -jäähdytys tukevat toisiaan

Lahti Energian jäähdytysratkaisut ovat täysin fossiilittomia. Kaukojäähdytyksenä toteutettu viilentäminen on kiinteistökohtaista ratkaisua ympäristöystävällisempää.

– Lämmin sisäilma otetaan talteen kaukolämpöverkkoon sen sijaan, että se ajettaisiin taivaalle. Kaukolämpöä tarvitaan myös kesäaikaan muun muassa käyttöveden lämmittämiseen. Tämä ja muut tekemämme hukkalämpöä hyödyntävät hankkeet vähentävät tarvetta tuottaa kaukolämpöä erikseen polttamalla ja siten myös päästöjä, Susanna Huuskonen kertoo.

Tulevassa CHC-ratkaisussa (combined heat and cooling) jäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö pystytään hyödyntämään kaukolämpöverkon kautta kesällä lämpimän käyttöveden tuottamiseen. CHC-tuotannossa voidaan hyödyntää muun muassa järvi-, meri- ja pohjavettä sekä puhdistettua jätevettä.

Jäähdytysverkko rakentuu pala kerrallaan

Jäähdytystä on mahdollista saada kaupungintalon lähistöllä muihinkin kohteisiin kaupungintalon remontin valmistuttua.

– Jäähdytyksen suunnittelu uudis- tai saneerauskohteisiin on hyvä aloittaa mahdollisimman varhain. Olemme mielellämme mukana heti alkumetreiltä, jolloin voimme yhdessä valita asiakkaalle parhaan jäähdytysratkaisun, muistuttaa asiakkuuspäällikkö Pasi Valjakka.

Suunnitelmissa on rakentaa alueellisia verkkoja, jotka on myöhemmin mahdollista liittää toisiinsa. Jäähdytysverkkoja on suunnitteilla muun muassa Urheilukeskuksen ja Ranta-Kartanon ympäristöön.

Lisätietoja:

Lahden Tilakeskus, toimitilajohtaja Jouni Arola, p. 050 559 4227

Lahti Energia, asiakkuusjohtaja Susanna Huuskonen, p. 040 801 0842 ja asiakkuuspäällikkö Pasi Valjakka, p. 044 723 5780