Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Lappeenrannan Energia: Mertaniemessä käynnistyy kaukolämpöakun rakennus paikallisin voimin

31.5.2024 Tiedotteet

Kaukolämpöakulla tehostetaan tulevaisuudessa lämmöntuotannon kustannuksia.

Kaukolämpöakkuun varastoidaan tulevaisuudessa kaukolämpöenergiaa. Mertaniemen voimalaitosalueelle alkaa syksyllä nousta noin 40 metriä korkea ja halkaisijaltaan noin 20 metriä pyöreä terässäiliö, johon varastoidaan peräti 10 000 kuutiota kaukolämpövettä. Hanke käynnistyy vesisäiliön maanrakennus- ja perustustöillä toukokuun lopulla ja varsinaisen akun rakennus alkaa syksyllä. Akun käyttöönotto on ensi vuoden keväällä ja hanke valmistuu ensi kesän aikana. Kaukolämpöakun toimittaa Terästorni Oy ja sen maanrakennus- ja perustustöistä vastaa Bark Oy.

 

Tiedote. Julkaistu: 31.05.2024, 13:25
Lappeenrannan Energia Oy

Mertaniemeen rakentuva kaukolämpöakku varastoi tulevaisuudessa energiaa 400 MWh:a, joka vastaa 20 omakotitalon vuosikulutusmäärää. Akun lataus ja purkuteho on noin 40 MW:a, joka on kaksi kertaa suurempi kuin kesäkauden minimikulutus Lappeenrannassa.

Lappeenrannan Lämpövoiman toimitusjohtaja Jarkko Kovanen kertoo, että valmistuttuaan akkua ladataan Mertaniemen sähkökattilalla ja Kaukaan Voiman voimalaitoksen tuotannolla riippuen tuotantotilanteesta ja sähkön hinnasta.

– Kaukolämpöakulla pystytään tasapainoittamaan sähköverkon toimintaa käyttämällä sähköä, kun siitä ylitarjontaa ja tuottamalla sähköä voimalaitoksella enemmän, kun sähkölle suurempi kysyntä tai vähentämällä sähkökattilan käyttöä.

Kaukolämpöakkua puretaan kaukolämmön kysynnän mukaan.

– Akulla vähennetään fossiilisten polttoaineiden käyttöä talvikauden kulutushuippujen aikana. Yleisesti ottaen akulla vähennetään kaukolämmön tuotantokustannuksia ja ylläpidetään kaukolämmön hyvää kilpailukykyä. Lisäksi akun avulla varmistetaan kaukolämmön toimitusta häiriötilanteissa.

Kaukolämpöakun säiliö rakennetaan Mertaniemen voimalaitoksen Saimaan rannan puolelle ja sen huippu tulee näkymään kaupunginlahden rannan suunnalta katsottuna.

– Pumppu ja ohjauslaitteet tullaan sijoittamaan nykyisen voimalaitosrakennuksen sisälle, toimitusjohtaja täydentää ja jatkaa:

– Olemme erityisen iloisia siitä, että saimme paikallisesti tunnetut kumppanit rakennushankkeeseemme mukaan. On hienoa, että pystymme paikallisten yritysten voimin rakentamaan kestävämpää kotiseutua ja samalla tukemaan alueen elinvoimaa merkittävällä investoinnilla näinä taloudellisesti haastavina aikoina.

Lisätietoja medialle:

Lappeenrannan Lämpövoima Oy, toimitusjohtaja Jarkko Kovanen, jarkko.kovanen@lreoy.fi, p. 020 177 6099