Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

SuomiAreena: Energiakriisin jälkipyykki on pesty

30.6.2023 Uutiset

Lavalle nousivat europarlamentaarikko Nils Torvalds, kansanedustaja ja Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy, Lappeenrannan Energia Oy:n toimitusjohtaja Arto Nikkanen sekä Energiakaupunkien toiminnanjohtaja Aku Aarva.

Keskustelussa ruodittiin sitä, miten Suomi ja Eurooppa selvisivät Venäjän häikäilemättömästä energia-aseen käytöstä viime talvena. Taaksepäin katsoessa voidaan todeta, että talvesta selviydyttiin lopulta varsin hyvin ja pahimmat pelot kiertävistä sähkökatkoista eivät toteutuneet.

Tässä auttoivat Suomen monipuolinen energiantuotantojärjestelmä, vahvat energiaverkot, hyvä ennakkovalmistautuminen ja kriisitietoisuus sekä kollektiivinen kuluttajien ja teollisuuden pyrkimys säästää ja kohdistaa energian, erityisesti sähkön, kulutusta oikeille ajankohdille.

Peiliin on myös syytä katsoa. Mitä olisi voitu tehdä paremmin?

Energia-alan ja Energiakaupunkien osalta meidän olisi epäilemättä pitänyt pystyä tarjoamaan päättäjille aiemmassa vaiheessa erilaisia keinoja, joilla vaikeimmassa asemassa olevien tilannetta olisi voitu helpottaa. Nyt poliittisessa paineessa syntyneet kriisilait kohdistuivat heikosti ja muodostuivat melko hintaviksi eli eivät kokonaisuutena toimineet hyvin.

Tästä voidaan oppia ja valmistautua mahdollisiin tuleviin haasteisiin vielä paremmin. Tulevalle lämmityskaudelle Energiakaupunkien jäsenyhtiöt ovat painaneet lujasti töitä, jotta polttoainevarastot saadaan täyteen, monipuolisen tuotannon määrä kasvaa ja olemme valmiita mahdollisiin poikkeusolosuhteisiin. Emme kuitenkaan odota, että nykyisissä olosuhteissa kohtaisimme menneen talven kaltaista dramatiikkaa.

Pääministeri Petteri Orpon tuoreelta hallitukselta toivomme teknologianeutraalia sääntelyä myös kriisien torjunnassa ja uskoa energiamarkkinoiden kykyyn saavuttaa tasapaino uudessa toimintaympäristössä. Alaa ei kannata säädellä hengiltä eikä hätiköinti tuota toivottuja lopputuloksia.

Voit katsoa Energiakriisin jälkipyykki -paneelikeskustelun tallenteena MTV Katsomon verkkosivuilta: Energiakriisin jälkipyykki

Kiitos Pori, kiitos panelistit ja yleisö ja kiitos SuomiAreena. Lähdemme luottavaisesti kohti syksyä ja jatkamme työtä energiamurroksen ytimessä.

Aku Aarva
toiminnanjohtaja
Energiakaupungit