Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Tampereen Sähkölaitos: Uusi aikakausi on alkanut – Naistenlahti 3 pienentää Tampereen hiilidioksidipäästöjä 20 %

17.5.2023 Tiedotteet

Naistenlahti 3 -biovoimalaitos on Tampereen alueen suurin investointi hiilineutraalisuuden puolesta.

Tampereen Rauhaniemessä sijaitseva Naistenlahden voimalaitos tuottaa hiilineutraalia lämpöä Tampereelle, Pirkkalaan ja Ylöjärvelle. Biopolttoaineisiin perustuvan voimalaitoksen ykköspolttoaineena toimii puu, joka tulee pääosin pirkanmaalaisista metsistä.

Naistenlahden biovoimalaitoksen tuotanto kattaa noin 50 % Tampereen kaukolämmön tarpeesta, ja se tulee toimimaan Tampereen Sähkölaitoksen päätuotantolaitoksena seuraavien vuosikymmenten ajan.

Lähde: Tampereen Sähkölaitos | 17.5.2023

Hiilineutraali lämpö on peräisin pirkanmaalaisista metsistä

Naistenlahden tuottama hiilineutraali lämpö syntyy puhtaasta puusta, jota saadaan pääosin Pirkanmaalta joko suoraan metsästä tai Pirkanmaan metsäteollisuuslaitosten jäte- ja sivuvirroista. Koska polttoaine tulee läheltä, sen kuljetuksesta syntyvät päästöt pysyvät maltillisina ja se tuo työtä ja työpaikkoja alueelle.

Tulevaisuudessa tulemme lisäämään kierrätyspolttoaineiden ja -puun käyttöä entisestään. Olemme tutkineet muun muassa Näsijärven pohjassa, Hiedanrannan edessä, maatuvan nollakuidun mahdollisuuksia energiakäytössä.

Tulevaisuudessa Naistenlahti voi toimia hiilinieluna

Jo nyt Naistenlahden savukaasut ovat erittäin puhtaita, sillä ne puhdistetaan sekä letkusuodattimella että savukaasupesurilla. Tulevaisuudessa aiomme kuitenkin pienentää päästöjä entisestään. Visiomme on, että Naistenlahdessa otetaan käyttöön hiilidioksidin talteenottoteknologia, jonka ansiosta kaukolämpö muuttuu hiilinegatiiviseksi viimeistään vuonna 2040.

Hiilinegatiivisuus perustuu siihen, että puuperäisen bioenergian poltosta syntyvä hiilidioksidi otetaan voimalaitoksesta talteen ja varastoidaan hiilivarastoihin. Samaan aikaan energiantuotannossa käytettyjen puiden tilalle kasvaa uusia puita, jotka niin ikään sitovat hiiltä itseensä.

Biopolttoaineisiin perustuva kaukolämpö onkin ainoa lämmitysmuoto, jolla hiilinegatiivisuus on mahdollista!

Naistenlahti 3 -biovoimalaitos lukuina

  • Lämmittää 100 000 tamperelaisen kodit
  • Vähentää 20 % koko Tampereen hiilidioksidipäästöjä
  • Kustannukset: noin 200 M€
  • Sähköteho: 60 MW
  • Kaukolämpöteho: yhteistuotannossa 180 MW, reduktioajolla max. 230 MW
  • Kattilatyyppi: kiertoleijukattila
  • Pääpolttoaineet: metsähake ja -tähde, kuori, puru, kierrätyspuu, kierrätyspolttoaine
  • Varapolttoaine: jyrsinturve
  • Käynnistys- ja tukipolttoaineet: maakaasu, kevyt polttoöljy