Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Vantaan Energia laajentaa päästötöntä lämmöntuotantoaan: sähkökattila ja lämpöakku Martinlaakson voimalaitokselle

19.12.2023 Tiedotteet

Vantaan Energia tavoittelee energiantuotannon hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Uusiutuvalla sähköllä tuotettu kaukolämpö on erinomainen tapa hyödyntää sähkömarkkinan hintavaihteluja ja tuottaa päästötöntä lämpöä kaukolämpöverkkoon. Nyt käynnistetyssä hankkeessa Martinlaakson voimalaitosalueelle rakennetaan 60 MW sähkökattila ja 500 MWh lämpöakku.

Lähde | Vantaan Energia | 19.12.2023

Teollisen mittaluokan sähköinen vedenlämmitin eli sähkökattila on Vantaan Energian lämmöntuotantopaletissa uusi tuotantomuoto. Martinlaakson voimalaitosalueelle suunnitellaan rakennettavaksi teholtaan noin 60 MW:n sähkökattila ja noin 500 MWh lämpöakku, jotka ovat jatkoa investoinneillemme yhä kilpailukykyisemmän lämmön tuotantoon. Lämpöakkuun voidaan varastoida kuumaa vettä. Hankkeen työt on aloitettu jo syksyllä ja sähkökattilan ja lämpöakun on suunniteltu valmistuvan vuoden 2025 lopulla. Hankkeen kustannusarvio on noin 10 miljoonaa euroa.

”Meille on strategisesti tärkeää varmistaa, että energia kiertää mahdollisimman fiksusti. Voisi ajatella niin, että voimme tehdä edullisesta tuulisähköstä lämpöä vantaalaisten kotien lämmittämiseen. Lämmön kausivarastohankkeen toteutuessa voisimme myös varastoida tuulisähköä valtavaan varastoomme. Kykenemme tuottamaan lämpöä sähköllä silloin, kun se on halpaa ja muulla tavalla silloin kun sähkö on kallista. Näin pystymme olemaan vantaalaisille kilpailukykyisin lämmitysmuoto”, liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri sanoo.

Lämmön kausivarasto -hanke on esisuunnittelussa ja päätös hankkeen toteutusvaiheeseen siirtymisestä tehdään ensi vuoden alkupuolella. Myös Lämmön kausivaraston yhteyteen kaavaillaan sähkökattiloita.

Sähkökattiloiden lisäksi sähköisesti tuotettua lämpöä tullaan lisäämään erilaisten hukkalämpökohteiden yhteyteen, jolloin lähtölämpö voidaan nostaa kaukolämpöverkon lämpötilaan hyödyntämällä lämpöpumppuja.

”Kaukolämmön tuotanto sähköistyy. Olemme hyvässä asemassa, kun meillä on osakkuuksia tuuli-, vesi- ja ydinvoimayhtiöissä ja voimme siten turvata puhtaan sähkön saantia”, Patomeri sanoo.

LisätietojaKalle Patomeri, liiketoimintajohtaja, Kiertotalous-liiketoiminta, Vantaan Energiapuh. 050 529 4158

Vantaan Energia Oy  Ratkaisemme aikamme suurimpia haasteita varmistamalla, että energia ja rajalliset resurssit kiertävät mahdollisimman fiksusti. Tavoitteenamme on olla hiilinegatiivinen kiertotalousenergiayhtiö vuonna 2030. Kehitämme jatkuvasti uutta tuottaaksemme edullista, toimitusvarmaa ja ilmastoystävällistä energiaa sekä energiatehokkuutta parantavia palveluita vantaalaisille nyt ja tulevaisuudessa. www.vantaanenergia.fi