Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Älykkäillä ratkaisuilla enemmän irti kaukolämmöstä

20.11.2024 Uutiset
Lappeenrannassa pilotoidaan hiilineutraalimman Euroopan puolesta. Lappeenrantalaisessa yhteishankkeessa etsitään energiatehokkuuden avulla kestävämpää huomista. Älykkäillä ratkaisuilla kaukolämmöstä saadaan enemmän irti, jolloin energiaa säästyy ja asumismukavuuskin lisääntyy.

Vähemmän kuluja, enemmän asumismukavuutta ja energiatehokkuutta. Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan Energia ja Lappeenrannan Asuntopalvelu toteuttavat yhdessä BeyondEE-hanketta, jossa pyritään päästöttömyyteen eurooppalaisissa kaupungeissa.

BeyondEE on osa Euroopan Unionin NetZeroCities -ohjelmaa. Tavoitteena on tehostaa asuin- ja palvelurakennusten kaukolämmön kulutusta älykkäillä järjestelmillä.

Lappeenrannan Energiaverkkojen kehityspäällikkö Rami Koivula pohtii, että paitsi teknologiassa, yhteiskunnallisissa arvoissa on tapahtunut huikeaa kehitystä esimerkiksi hänen kouluajoistaan 90-luvulta.

–    Muistan, kun opettaja kysyi ympäristöopin tunnilla, että kuinka moni säästää suihkussa lämmintä vettä. Harva käsi nousi, ja säästämistä pidettiin vähän nolona.
Ympäristön säästämisen tärkeyden lisäksi energiamarkkinoiden epävakaus on toiminut nykymaailmassa kannustimena kehittää yhä fiksumpia toimenpiteitä energian säästämiseksi.

–    On löytynyt ratkaisuja, jotka ovat hyödyllisiä niin ympäristön kannalta kuin taloudellisestikin, Koivula tiivistää.
BeyondEE:n erityisenä tavoitteena on optimoida asuin- ja palvelurakennusten kaukolämmön kulutus. Ensimmäisessä vaiheessa, lämmityskaudella 2024–2025 mukana on yhdeksän Lappeenrannan Asuntopalvelujen asuinkiinteistöä.

Avainasemassa on data, jota kerätään asuinhuoneistoihin sijoitettavilla antureilla, jotka ovat yhteydessä pilvipalveluun. Kaukolämmön optimoinnissa hyödynnetään digitaalisen kaksosen mallia. Siinä pyritään digitaalisesti kuvaamaan fyysistä maailmaa ja toimintaa sekä luomaan siitä ennustuksia.

–    Vanha tapa optimoida kaukolämmön kulutusta perustui vallitseviin olosuhteisiin, jolloin järjestelmä reagoi pelkään ulkolämpötilaan, ja säätö oli tosi hidasta. Digitaalisen kaksosen mallissa järjestelmä tekee säätöjä laskennan ja algoritmien perusteella jatkuvasti, Koivula tiivistää.

Kysyntäjouston avulla puolestaan mahdollistetaan tehokkaampi uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen. Kun kysyntää säädellään joustavasti, voidaan käyttää enemmän sekä edullisempia ja vähäpäästöisempiä energialähteitä tuotettaessa lämpöä paikalliseen kaukolämpöverkkoon sekä sähköä valtion rajat ylittävään sähkömarkkinaan. Lämmöntuotannon yhteydessä tuotetaan merkittävä määrä sähköä ja nykyään myös sähköä käytetään yhä enemmän kaukolämmön tuottamiseen.

Kaukolämmön kysyntäjouston toteuttamiseksi tarvitaan useita erilaisia sensoreita, jotka keräävät tietoa rakennuksen olosuhteista ja energiantarpeesta.

Kaukolämmön kulutusjoustolla pyritään leikkaamaan lämmön kulutuksen tehopiikkejä asiakkaan lämpölaitteiston etäohjauksen avulla. Tämä tuo säästöjä sekä asiakkaalle että energiantuotantoon.

Lappeenrannan hyvät kokemukset jakoon muulle Euroopalle

Ilmastokoordinaattori Petri Kero on työskennellyt Lappeenrannan kaupungin palveluksessa kymmenen vuotta, yhtä kauan kuin Lappeenranta on ollut mukana Hiilineutraalit kunnat -verkostossa. Ilmasto-ohjelmien tekeminen ja maakunnallinen ilmastotyö ovat tulleet tutuiksi.
Vuonna 2022 Lappeenranta hyväksyttiin mukaan EU:n Ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit 2030 mennessä -verkostoon yhtenä 112 edelläkävijäkaupungista, Kero kertoo.

–    Verkostoon kuuluvat kaupungit tavoittelevat hiilineutraaliutta 2030 mennessä ja tekevät ilmastokaupunkisitoumuksen (CCC). Lappeenrannan sitoumus hyväksyttiin EU:n taholta 33 ensimmäisen kaupungin joukossa keväällä 2024, ja EU myönsi kaupungille Mission Label -tunnustuksen.

–    Kaupunkimme ilmastotyölle se on isoimpia viime vuosina tapahtuneita asioita, Kero sanoo.
BeyondEE-hanke on yksi esimerkki toimenpiteistä, joita Lappeenrannan ilmastotyöhön kuuluu. Tavoitteena on tarjota niin yrityksille kuin asukkaillekin mahdollisimman vähähiilistä elämäntapaa.

EU:n antamasta tuesta on Lappeenrannalle suuri hyöty esimerkiksi kattavan asiantuntijaorganisaation muodossa, joka auttaa niin teknisessä kuin rahoituksen suunnittelussakin. Missiokaupungeille kohdistetaan myös suoraa rahallista tukea.

–    Kaikki eivät edes ymmärrä, kuinka merkittävä asia on olla Euroopan ilmastoedelläkävijöinä toimivien kaupunkien joukossa, Kero sanoo.

–    Pääsemme myös jakamaan hyviä kokemuksiamme muille kaupungeille.

Lappeenrannan Asuntopalvelut myös mukana hankkeessa

Kysyntäjousto sekä älykäs lämmityksenohjaus tuovat säästöjä niin kaukolämpöyhtiölle kuin kiinteistön omistajalle. Mukana hankkeessa olevan Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Pullin mukaan kiinteistön säästöt voivat myös vaikuttaa positiivisesti vuokrien kehitykseen.
Pullin mukaan Lappeenrannan Asuntopalvelu lähti mukaan hankkeeseen Lappeenrannan kaupungin ja Energian pyynnöstä empimättä, koska hanke koettiin monella tapaa hyödylliseksi ja tarpeelliseksi.

Millä perusteella asuinkiinteistöt on valittu BeyondEE pilotoinnin ensimmäiseen vaiheeseen?
–    Koska hankkeen tarkoituksena on pilotoida kaukolämmön optimoinnin ratkaisuja, niin lämmitysmuotona tulee olla tietysti kaukolämpö. Tärkeää valinnassa oli se, että kohteen rakennusautomaatio on pilotointiin sopiva ja myös se, ettei kohde ole menossa lähivuosina peruskorjaukseen, Pulli kertoo.

Voiko hanke johtaa vuokrien korotuksiin lyhyellä aikavälillä?
–    Hanke ei johda vuokrien korotukseen. Hankkeen kustannukset menevät hankkeelle ja kustannuksia vastaan hanke saa EU:ta hankerahaa. Meillä on luja usko siihen, että hankkeesta saatavat hyödyt hillitsevät vuokrankorotuspainetta pidemmällä aikavälillä, Pulli toteaa.

Toimitusjohtaja kertoo myös, että hankkeeseen liittyvän asukaskyselyn tärkein palaute oli, että asukkaat kokevat energiansäästöön liittyvät asiat tärkeinä.
–    Asukkaat ovat myös itse valmiita tekemään toimia tämän eteen.

Onko Lappeenrannan Asuntopalvelulla kaupungin toimitilakiinteistöjen lisäksi muita kohteita, joihin energiatehokkuustoimenpiteitä tulevaisuudessa voisi laajentaa?
–    Lappeenrannan Asuntopalvelun asunnoista valtaosa on ARA-tuettuja vuokra-asuntoja ja loput kohteista on joko ARA-vapaita asuntoja tai Etelä-Karjalan Hyvinvointialueelle ja heidän käyttöönsä vuokrattuja palvelutaloasuntoja. Tämän hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää useissa kohteissa, joissa lämmitysmuotona on kaukolämpö. Asuntopalvelun kohteista valtaosassa on lämmitysmuotona kaukolämpö.

Lappeenrannan Energia Oy on Energiakaupunkien jäsenyhtiö. Artikkeli on julkaistu alun perin Lappeenrannan Energian omissa uutisissa.