Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

Energiakaupunkien puheenjohtaja Jussi Laitinen: Hallituksen energiapaketti rauhoittava signaali markkinoille

6.9.2022 Uutiset

Hallitus julkisti sunnuntaina 4.9.2022 kriisipaketin avuksi energiayhtiöiden hankalaan tilanteeseen. Yhteensä 10 miljardin euron kriisipaketti rakentuu valtion myöntämästä lainoituksista tai takauksista energiayhtiöille, joita uhkaisi muuten maksukyvyttömyys. Käytännössä lainoja voisivat saada sellaiset yhtiöt, joiden toiminta on sähkömarkkinoiden kannalta keskeistä, ja joiden tuotanto ylittää 100 megawattituntia. Enimmillään lainoja ja takauksia voisi tarvita noin 30 yhtiötä. 

Energiakaupungit ry:n puheenjohtaja ja Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Lainaukset ja lähde: Yle Uutiset | 6.9.2022

Sähköyhtiöillä pitää olla vakuuksia sen varalta, että ne eivät syystä tai toisesta voi itse tuottaa sovittua määrää sähköä ja joutuvat ostamaan sen markkinoilta päivän hintaan. Energiakaupungit pitää hallituksen esittämää pakettia vahvana signaalina markkinoille ja energiayhtiöille siitä, että pohjoismaissa tilanteeseen suhtaudutaan vakavuudella ja haasteista yritetään päästä yli yhdessä. Energiakaupunkien jäsenyhtiöt toimittavat sähköä lähes miljoonalle suomalaiselle ja niiden sähköntuotanto vastasi noin 15 prosenttia koko maan tuotannosta vuonna 2020.

Tämä on todella hyvä paketti, koska tämä on signaali markkinoille siitä, että valtiot sekä Suomessa että Ruotsissa ovat asian kanssa hereillä. Tieto tästä tuo markkinoille jo sinänsä jatkuvuutta. Tavallaan se toimii meille energiayhtiöille ikään kuin varalaskuvarjona, jos päävarjo ei aukea”, totesi Energiakaupungit ry:n puheenjohtaja, Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen Yle Uutisille.

Sähkön futuurihintojen voimakas kasvu on aiheuttanut osassa energiayhtiöistä ongelmia ja osa suomalaisista energiayhtiöistä on käynyt lähellä kassakriisiä. Energiakaupungit katsoo, että hallituksen viikonloppuna julkaisema korkeintaan 10 miljardin euron rahoituspaketti rauhoittaa markkinoita, jotka kärsivät tällä hetkellä paitsi Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista ongelmista myös maan päätöksestä poistaa Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 1 -kaasuputki toistaiseksi käytöstä. Energiakaupungit ei kuitenkaan odota, että hallituksen julkistaman raoituspaketin ensisijaisia käyttäjiä ovat kuntaomisteiset energiayhtiöt.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa oli selkeä viesti, että ensin energiayhtiöt käyttävät omat ja omistajiensa mahdollisuudet rahoituksen saamiseen. Aika pitkä tie kuntaomisteisilla yhtiöillä on valtion pöytään neuvottelemaan”, muistuttaa Laitinen Yle Uutisille.

Energian hintakehitykseen vaikuttavat voimakkaasti muun muassa polttoaineen saatavuusongelmat ja päästöoikeuksien hinnannousu, jotka heijastuvat johdannaismarkkinoille. Ennusteet näyttävät kuitenkin, että tulevan vaikean talven jälkeen tilanne saattaa helpottaa kevään ja kesän 2023 aikana.

Markkina näkyy nyt odottavan, että ensi talvena on huikean kallista. Johdannaisten noteerausten mukaan voi ennustaa, että ensi keväänä ja tulevina vuosina hinta tulee alaspäin sitä mukaa, kun uusiutuvaa tuotantoa saadaan Eurooppaan ja Suomeen lisää”, toteaa Energiakaupunkien hallituksen jäsen ja Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen Yle Uutisille.

Energiakaupungit seuraa jatkuvasti markkinatilanteen kehittymistä ja tukee toimialan pyrkimyksiä kriisin ratkaisemiksi. Kuluvalla viikolla energiakriisistä keskustellaan myös EU-tasolla, josta tulevia päätöksiä odotetaan myös Energiakaupungeissa mielenkiinnolla.

Kriisi ei ole kotimaista alkuperää eikä sitä pystytä pysyvästi kotikonstein ratkaisemaan. Siksi on tärkeää, että mahdollisista eurooppalaisia ja pohjoismaisia energiamarkkinoita koskevista kriisitoimenpiteistä ja ratkaisuista kriiisin ylittämiseksi keskustellaan eurooppalaisella tasolla”, huomauttaa Energiakaupungit ry:n toiminnanjohtaja Aku Aarva.