Investointiympäristön on muututtava kannattavaksi tai riskinä on tulevien sähköverkkoinvestointien lykkääntyminen ja kehityksen hidastuminen.
Investointeja sähköistyviin kaupunkeihin
Energiakaupungit tunnistavat monia energia-alaa ravistelevia ilmiöitä, joita kutsutaan kootusti energiamurrokseksi. Yksi energiamurrokseen liittyvä keskeinen ilmiö on kaupunkien sähköistyminen, joka näkyy muun muassa liikenteen sähköistymisenä ja vaatii huomattavia investointeja sähköverkkoyhtiöiltä. Sähköistyvien kaupunkien energiantarpeen lisääntyessä ja muuntuessa, ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää määrätietoisia ja harkittuja toimenpiteitä. Kaupunkiympäristön erityispiirteiden ja investointien kustannustason huomioiminen alan sääntelyssä onkin aiempaa tärkeämpää, jotta tarpeelliset investoinnit on mahdollista toteuttaa nyt ja tulevaisuudessa.
Fossiilisesta energiantuotannosta sääriippuvaiseen sähköntuotantoon, erityisesti tuuli- ja aurinkovoimaan, siirtyminen vaikuttaa paitsi sähkömarkkinoiden hintakehitykseen (volatiliteetti) myös tuotantokapasiteetin riittävyyteen – erityisesti Suomen kylminä talvijaksoina. Tilannetta ei helpota Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka inhimillisen katastrofin ohella on aiheuttanut huomattavaa epävarmuutta energiamarkkinoilla.
Toisaalta sääriippuvaiseen sähköntuotantoon siirryttäessä ylikapasiteetilta välttyminen on vaikeaa tuulisina kesäpäivinä, jolloin kysyntä ei ole riittävää tuotantoon nähden. Energiakaupunkien näkökulmasta tehotasapainon hallinta ja erilaiset teknologiset ratkaisut ylituotannon varastointiin liittyen ovat merkittäviä ratkaistavia kysymyksiä. Ratkaisut, kuten P2X, vihreä vety ja lämpövarastot, taas vaativat suotuisan investointiympäristön ja riittävät edellytykset joustavien pilottien toteuttamiselle sekä niiden saattamiselle markkinakelpoisiksi toteutuksiksi.
Energiakaupungit ovat sitoutuneet tarjoamaan moderneja, skaalattavia ja kestäviä energiaratkaisuja kehittyvien kaupunkien tarpeisiin, mutta ne vaativat tuekseen ennustettavan ja vakaan investointiympäristön ja markkinaehtoisen kilpailun toteutumisen.