Siirry pääsisältöön

Uutiset

Kuva: NASA
Kaikki uutiset

TEM: Venäjä katkaisi maakaasun toimitukset Suomeen – tilanne hallinnassa

20.5.2022 Tiedotteet
työ- ja elinkeinoministeriö 20.5.2022 16.09Tiedote

Energiayhtiö Gasum Oy on saanut 20.5.2022 Gazprom Exportilta ilmoituksen, että Gasumin hankintasopimuksen mukaiset maakaasutoimitukset Suomeen katkeavat 21.5.2022 klo 7.00. Perusteena toimituksen katkaisuun on, että Suomi ei ole suostunut putkikaasun maksamiseen ruplissa.

Pitkäaikaisten toimitussopimusten mukaan maksuvaluutta on kuitenkin euro. Gasum on vienyt hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn, koska venäläinen osapuoli rikkoo vaatimuksellaan hankintasopimuksen ehtoja.

Kaasun tuonnin katkeamiseen varauduttu, kotitalousasiakkaille kaasua kaikissa tilanteissa

Suomessa on varauduttu venäläisen kaasun tuonnin katkeamiseen, mutta sen korvaaminen ei ole ongelmatonta. Täsmälliset vaikutukset kaasun saatavuuteen ja hintaan riippuvat käytössä olevista tuontireiteistä ja kysynnän kehityksestä. Kesällä kysyntä on selvästi talvea alhaisempaa.

Kotitalousasiakkaiden suora kaasun tarve pystytään kattamaan kaikissa tilanteessa, samoin välttämättömien yhteiskunnan palveluiden tarvitsema kaasu. Suomen Kaasuyhdistyksen mukaan vuonna 2019 kaasulla lämpiäviä pientaloja oli noin 4 000 ja rivi- ja kerrostaloja noin 1 100. Lisäksi maakaasulla lämmitettiin noin 1 200 palvelu- tai kauppatilaa ja 21 kasvihuonetta.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on varautunut huolehtimaan suojattujen asiakkaiden, eli kaasuverkkoon liittyneiden kotitalousasiakkaiden tarpeista. Lisäksi HVK valmistelee valmiutta huolehtia myös sosiaali- ja terveydenhuollon kohteiden sekä energiakriittisen elintarviketeollisuuden kaasun tarpeesta.

Energiayhtiöt voivat vaihtaa, ja osa on jo vaihtanutkin kaasua muihin polttoaineisiin markkinaehtoisesti. Kaasua käyttävien teollisuuslaitosten tilanne Venäjän tuonnin päättyessä vaihtelee. Osa niistä on jo vaihtanut polttoainetta, osa siirtyy hankkimaan kaasua Baltiasta Balticconnector-putken kautta.

Joidenkin yritysten on pakko keskeyttää toiminta putkikaasun tuonnin katketessa. Tästä syystä paikalliset ja alueelliset vaikutukset esim. lomautusten muodossa ovat mahdollisia. Työ- ja elinkeinoministeriö on jo alkanut selvittämään, miten yritysten ja työntekijöiden tilannetta voidaan helpottaa näissä tapauksissa.

Venäjän kaasua korvaavia vaihtoehtoja jo valmisteilla – myös LNG-terminaalilaiva tulossa

Suomen ja Viron välinen Balticconnector-siirtoputki mahdollistaa korvaavan kaasun tuontia Baltiasta. Suomeen saadaan kaasua myös nesteytettynä maakaasuna (LNG) terminaalien kautta Tornioon ja Poriin sekä syksyllä Haminaan valmistuvan terminaalin kautta.

Teollisuuden toimitus- ja huoltovarmuustarpeiden kattamiseksi Suomi on vuokraamassa LNG-terminaalilaivaa. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi 7.4. valtuutti verkkoyhtiö Gasgrid Finland Oy:n hoitamaan asiaa.

Gasgrid allekirjoitti 20.5.2022 LNG-terminaalilaivan vuokrausta koskevan 10-vuotisen sopimuksen yhdysvaltalaisen Excellerate Energyn, Inc -yhtiön kanssa. Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta.

Laiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi, ja sen loppusijoituspaikka on Etelä-Suomessa. Terminaalilaivaa varten rakennetaan uudet satamarakenteet sekä Suomen että Viron rannikoille. Jos ne valmistuvat Viroon ennen Suomea, sijoitetaan terminaalilaiva väliaikaisesti Viron rannikolle, kunnes Suomen rakenteet valmistuvat.

Lisätiedot:elinkeinoministerin erityisavustaja Mari Kokko, p. 040 521 2124ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, p. 050 431 6518johtaja Pia Oesch, Huoltovarmuuskeskus, p. 050 589 0328rakennusneuvos Pekka Kalliomäki, YM, p. 029 525 0114

Tiedote 20.5.2022: LNG-terminaalilaivan vuokraus varmistaa kaasun riittävyyttä Suomessa